dissabte, 27 de gener del 2007

Resum de la segona sessió

Durant aquesta segona sessió, es van incorporar tres persones al curset: i ja en som quinze! No cal ni dir que tothom hi és benvingut.
Vam parlar una mica de filosofia del llenguatge: el pensament estructura el llenguatge, o és el llenguatge, qui estructura el pensament? Grans preguntes...
Vam fer un repàs molt ràpid de gramàtica i de les diferents maneres de veure-la al llarg de la història més recent; de la necessitat de revisar la nostra ortografia i puntuació.
Pel que fa a la puntuació, és aconsellable visitar:
http://www.upf.es/grec/gl/libestil/05signes/1princ.htm
http://www.blues.uab.es/~s_gabcat/signes/pagines/entrada.htm
Després d’aquest preàmbul, vam comentar la descripció d’una cuina, feta per Mercè Rodoreda. Sota la seva aparent simplicitat, hi vam descobrir moltes coses!
Vam fer el mateix amb un text de Josep Pla, un altre mestre a l’hora d’escriure.
Una de les conclusions de l’anàlisi dels dos textos: no abusem de les paraules abstractes i gastades, tals com amor, tendresa, fidelitat; el seu ús excessiu i frívol les ha malmès, i a nosaltres ens toca expressar els sentiments d’una manera nova. Suggerir és millor que ensenyar.
El temps ens va fugir volant! Tant, que el segon exercici pràctic va quedar per “deures”: fer la descripció d’un objecte de la cuina. A veure què surt!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un plaer poder seguir el curset de prop!